SZÁLLITÁS, BEÉPITÉS ORSZÁGOSAN - Tartályház.

TARTÁLYOK | SZENNYVIZTISZTITÓK | OLAJFOGÓK | ZSIRFOGÓK | MEDENCÉK | BORTARTÁLYOK

Szennyvíztisztítók családi házakhoz, panziókhoz, üzemekhez, nyaralókhoz

 
2023 TÉLI akció

Érvényes: 2023 DECEMBER 31 napig


1. Díjmentes szivárogtató mező, minden beéptett szennyviztisztítóhoz -331 500 Ft értékeben

2. Innovációs díjunk ünneplésére, minden szennyvíztisztító rendszer beépítés mellé, egy SYMA X23W drónnal kedveskedünk.Mikor kell Önnek a Grünwald napelemes szennyvíztisztító?

Ha Ön családi házat, nyaralót, panziót, hétvégiházat, céges telephelyet épít, 
előfordulhat, hogy közmű (szennyvízcsatorna) nem áll rendelkezésre, vagy az arra történő rácsatlakozás nem valósítható meg.

Ebben az esetben 
A, (napelemes) biológiai szennyvíztisztító vagy 
B, zárt szennyvíztároló tartály beépítésére van szükség.

A, biológiai szennyvíztisztító | B, zárt szennyvíztároló

ENERGIATAKARÉKOS, NAPELEMMEL SZERELT RENDSZEREINK


GRÜNWALD esővízgyűjtő és szennyvíztisztító rendszerek energiatakarékosak, napelemes kiegészítővel együtt építjük, engedélyezési tervvel, mindenre kiterjedő garanciával, 15 munkanapon belül.

Válassza Ön is a napenergiát, legyen Ön is megújuló!

GRÜNWALD nem csak egy termék! 

A tervezést, házhoz szállítást, szakszerű beépítést, - igény szerint - mind egy csomagban biztosítjuk megrendelőink számára.

Helyszíni felmérésünk követően részletes  pontos árajánlatot adunk, nincsenek elfelejtett pótköltségek, apróbetűk. Minden szükséges anyagot mi szállítunk, építünk be, és vállalunk arra garanciát

A szállítást és beépítést alvállalkozó bevonása nélkül, tapasztalt szakembereinkkel, munkagépeinkkel  végezzük. Garanciát teljeskörü saját kivitelezés révén, egy kézben biztosítunk!


A TERVET DIJMENTES BIZTOSITJUK!*
(Csak akció ideje alatt díjmentes!)

AZ ORSZÁG TERÜLETÉN 10 NAPON BELÜL TELJESKÖRÜ BEÉPITÉS FÖLDMUNKÁVAL!

MINDEN RENDSZER BEÜZEMELVE, A MŰKÖDTETÉS BEMUTATÁSÁVAL, KERÜL ÁTADÁSRA

GYÁRTÓI TELEPITÉS, GARANTÁLT MINŐSÉG

EXTRA +1 ÉV GYÁRTÓI TELEPITÉSI  GARANCIA

24 ÓRÁN BELÜLI ALKATRÉSZKÜLDÉS
*(Llakossági megrendelés esetén.)

VÁLASSZA KI AZ ÖN SZÁMÁRA MEGFELELŐ CSOMAGOT BEÉPITÉSSEL, PL 4 FŐ SZÁMÁRA


Árlista 4 főre vonatkozólag:

Családi (6fő), Nagy család (10fő), Panzió (15fő), Ipari és nagy panzió (25fő), 

Telephely és hotel (50fő) rendszereinkre, kérje akciós írásos árajánlatunk.
Pontos árakért, akció érvényesítésért mindig kérjen írásos árajánlatot, kedvezmények csak ajánattal érvényesek!BIOLÓGIAI SZENNYVIZTISZTITÓBEFOGADÓ: GYÖKÉRZÓNÁS SZIKKASZTÓMEZŐ
Feladata az épületből érkező szennyvíz biológiai úton történő megtisztítása. Létezik természetközeli energiamentes, és modern légbefúvásos változata.
A tisztított víz számára befogadóra van szükség, ami az esetetek 99% -ban gyökérzónás szikkasztómező. (Méretezés: 1- 50 főig előregyártott kivitelben, 50LEÉ (lakosegyenérték) felett egyedi tervezés.)
A tisztított víz befogadója a gyökérzónás szikkasztmező, ami elhegyhatatlan része a szennyvíztisztítónak. Mindkét szennyvíztisztító esetében, a megfelelően méretezett szivárogtató mező élettartalma kb. 60 év. A szikkasztómező hossza, mérete minden esetben függvénye a talaj elszivárogtató képességének, de minimum 20 folyóméter. (Nem szabad 10m vagy akörüli szivárogtató mezőt készíteni, a rendszer "lelke" a tisztított víz elhelyezése.)

MIÉRT HASZNOS A NAPELEMES KIEGÉSZITŐ?

Amennyiben Önnek energiamentes rendszere van, ha bármi probléma adódik a műtárggyal, legyen Önnek erről egyértelmű visszajelzése. Ne egy eldugott "LED pislákoljon" valahol, és ne kelljen ehhez földkábelt fektetni, a fél udvart felásni / feltörni, további költségeket generálni. Könnyen elhelyezhető, kisméretű napelemmel, akkumulátorral, töltés vezérlővel, töltés visszajelzőve szerelt kiegészítőnk mindezt tudja.

(Amennyiben Önnek légbefúvásos biológiai szennyvíztisztító rendszert, vagy pl. esővízgyűjtőt építünk, ott a légkompresszorhoz vagy szivattyúhoz több energia, így nagyobb oszlop, napelem, akkumulátor szükséges. Azonban itt sincs Önnek semmi dolga, a tetőre sem megyünk fel, vagy szedjük azt szét. )


KÉRJE RÉSZLETES AKCIÓS ÁRAJÁNLATUNKAT

AKCIÓ CSAK IRÁSOS AJÁNLATTAL ÉRVÉNYES 

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT:MEGRENDELÉS, KÉRDÉSE VAN? 
Kérjük hívja
MŰSZAKI KOLLÉGÁINKAT

TELEFON:
Budapest és környéke: +36 (30) 338 - 1970
Dunántúl és Balaton: +36 (30) 443 - 2128
Észak Magyarország: +36 (30) 150 - 8418
Alföld és Tisza tó: +36 (30) 875 - 1890

ÁRAJÁNLAT KÉRELEM E-MAIL -BEN: INFO @ TARTALYHAZ . HUHelyszíni felmérésünk követően részletes  pontos árajánlatot adunk, nincsenek elfelejtett pótköltségek, apróbetűk. Minden szükséges anyagot mi szállítunk, építünk be, és vállalunk arra garanciát
Mire kell figyelni a szennyvíztisztító helyes kiépítéséhez?
HASZNOS INFORMÁCIÓK
MIRE KELL ODAFIGYELJÜNK
HELYESEN KIVITELEZETT SZENNYVIZTISZTITÓHOZHELYTELEN MEGOLDÁSOK
ESETÉN FELMERÜLŐ PROBLÉMÁK
Engedélyezési terv: A szennyvíztisztító és szikkasztómező elhelyezéséhez családi házak esetén jegyzői engedély szükséges. A jegyző nem szakember, ezért minden esetben készíttessünk kivitelezővel engedélyezési tervet, melyet a jegyző engedélyezhet, elfogadhat.

Amennyiben nincs terv, a jegyző milyan szakmai vélemény alapján fogadja el a rendszer kiépítését? Szakmérnöki terv megléte esetén egyértelmű a szennyvíztisztíztisztító helye, védőtávolsága, a szikkasztás hossza, a szakértő jelenléte.
Árajánlat: A szennyvíztisztító építésének szerves része a befogadó, pl. a szivárogtató mező előzetes méretezése, árazása. Aki annélkül biztosít árat, az Önre hárítja a szakmai felelősséget a rendszer helyes működésével kapcsolatban.

A szivárogtató mező a kivitelezési idő akár 2/3 része is lehet, a tisztított vízet esetenként emelni kell, annak költségét minden ingatlan tulajdonosnak ismernie kell. (Nem építhetünk házat, ha nem ismerjük a tető költségét!)
Tervezés: A szennyvíztisztító minden esetben az ingatlan vízfogyasztása szerint (vagy lakóinak száma szerint) kerül kiválasztásra. A szivárogtató mező méretét pedig a talaj típusa ÉS A keletkező tisztított víz határozza meg. Az előkészítés során nem szabad alúl méretezni egy szikkasztómezőt vélhetően azért, mert az kevesebb munkával járhat!

Cégünk fontosnak ítéli meg, hogy a szikkasztómező hossza minimum 20m, a bedolgozandó osztályozott pormenetes kavics pedig legalább 3m3 mennyiségű legyen. Sok esetben 8-10 hosszúságú szikkasztók kerülnek megépítésre, melyek a megváltozott csapadékeloszlás hatására, vagy helytelen talajválasztás miatt biztosan nem elégségesek.
Kivitelezés: A legfontossabbnak tartjuk minden esetben a munkának legyen gazdája, felelőse. A felelősség nem addig tart, hogy beépítjük a szennyvíztisztítót, hanem teljeskörüen tesztüzemmel átadjuk. Hiba mindig előfordulhat, de egyértelmű kit kell hívni, és ki fogja azt kijavítani. A szennyvíztisztító telepítő csapatában több szakma kell jelen legyen, de egy központi irányítású felelősségvállalással.

Ha a szennyvízcső fektetését, a földmunkát, a szennyvíztisztító szintezését, a szivárogtató mező kialakításának bármelyikét különböző személy végzi, hiba esetén nem lesz gazdája a bajnak. Minden résztvevő a másikra mutogat, hibát mindenki véthet, de mindenkiben az a kérdés merül fel, "miért én nézzem meg, amikor lehet nem is én voltam", a gazda pedig egyedül marad.
Működtetés: A szennyvíztisztítók legfontosabb tulajdonsága az egyszerű működtetés, ami annyit jelent, hogy szemrevételezéssel elleőrizzük a helyes működést melyet átadáskor szakember elmondott. Évente pedig az iszapot nyári hónapokban elszállíttatjuk, szivattyúval kiemeljük, azt kompsztáljuk.* Nem javasolt olyan rendszer működtetése, ahol hetetne, havonta kell az iszapot kiemelni, elhelyezni, pláne ezt téli hónapokban.Nem életszerű olyan megoldások használata, ahol hetente, havonta kell elleőrizni egy rekesz / zsák / tároló tartalmát, majd azt kiemelgetni, elhelyezni. Minden megoldásnak biztosan megvan a maga előnye, de novembertől - márciusig a folyamatosan kiemelt iszapot biztosan nem fogjuk őszinte mosollyal hasznosítani.


Megrendelés menete:

1. lépés
 
Árajánlat kérelem
2. lépés

Árajánlat készítése
3. lépés

Részletek pontosítása
4. lépés

Megrendelés, terv készítés
SZÁLLITÁS, BEÉPITÉS
Szállítás, telepítés
Telefonos vagy e-mail -en történő egyeztetés műszaki kollégával, a szennyvíztisztító felhasználásának pontosítása. Szakértő kolléga mindenre kiterjedő azonnali műszaki javaslatot biztosít.Tételes, minden részletre kiterjedő árajánlat megküldése megrendelő számára e-mail -ben.Árajánlat elolvasása.
Az árajánlat kapcsán a szennyvíztisztító szállításával, annak elhelyezésével kapcsolatos kérdések megválaszolása.
(Szükség esetén helyszíni felmérés egyeztetése)
Irásos (e-mail, fax, posta) vagy telefonos megrendelés.

Terv elkészítése, megküldése.

A beépítés időpontjának egyeztetése.
Egyeztetett időpontban a szennyvíztisztító és munkagép helyszínre szállítása, komplett rendszer kiépítése szikkasztómezőve, földmunkával.Telefonos egyeztetés, 
kb. 5 perc
kb. 24 órán belülÁllunk rendelkezéséreMegrendelés dátumaMegrendeléstől számított,
15 munkanapon belül


GRÜNWALD ECO-MAJOR / GRÜNWALD ECO - NATURA ABR magyarországon fejletesztt és gyártott SZENNYVIZTISZTITÓINK az MSZ EN 12566-1 / 12566-3 szabványoknak megfelelnek.
  
Szakmérnökeink teljeskörü engedélyezési tervdokumentációt készítenek a beépítéshez szükséges engedély megszerzéséhez.

ÉMI szám: A-121-2015    | Biológiai szennyvíztisztísztítóra vonatkozó, pl. 12566-1 szabványra  eredeti nyelven. Teljes hatósági megfelelőségi tervdokumentációnk az engedélyezési terv része.
Gyakran feltett kérdések:

Hogyan is működik egy szennyvíztisztító, mit is csinálnak a baktériumok? [Részletek - KLIKK]

Mennyiért válthatjuk ki a csatornát, mennyivel gazdaságosabb a "házi" szennyvíztisztító?

Szennyvízkezelő műtárgyÉves fenntartási költség10 éves fenntartási költség
Megvalósítási költség
Közmű: Szennyvízcsatorna90 400,- Ft, tehát 920,- Ft / m3 ~900 000,- Ft ~980 000,- Ft
Közműpótló: Házi szennyvíztisztító16 700,- Ft, tehát 170,- Ft / m3~170 000,- Ft ~750 000,- Ft
Közműpótló: Szennyvíztároló tartály
156 000,- Ft, tehát  1580,- Ft / m3~ 1500 000,- Ft~ 500 000,- Ft

Forrás: Vidékfejlesztési minisztérium

Minden tekintetben kiváltja -e a "házi" szennyvíztisztító a csatornát?

Igen. Aki tervvel engedéllyel elhelyezett szennyvíztisztítóval rendelkezik, számára csatorna rákötésre nem kötelezhető, talajterhelési díjjal nem terhelhető.

Milyen előnyei vannak a biológiai szennyvíztisztítónak?

1. A víz helyben marad, a tisztított szennyvízzel györkézónás öntözés valósul meg.

2. A szennyvízköltségek fixek, függetlenség a közművek költségemelésétől.

3. A beépítési költség néhány éves nagyon gyors megtérülése, kb. 1 - 2 munkanapos teljeskörű kivitelezés.

Milyen működtetési feladatok vannak a szennyvíztisztítóval kapcsolatban?

- Energiamentes rendszer esetén évente 1 alkalommal a szennyvíziszap elszállítása.

- Energiát igénylő rendszer esetén. 1. Légkompresszor működésének ellenőrzése. 2. Évente egy alkalommal szennyvíziszap elszállítása. 

Szükség van -e a szennyvíziszap szippantóautóval történő elszállítására?

Véleményünk szerint a legegyszerűbb megoldás a fennmaradó szennyvíziszap szippantóautóval történő évenkénti elszállítása, ugyanis kizárólag ennyi feladatunk van a szennyíztisztítóval. Nincs értelme hetenként vagy havonként a szennyvíziszap kiemelésének, hiszen nem életszerű annak hetenkénti mozgatása, kezelése, felhasználása.

*A szennyvíziszap hasznosítható -e komposztálással?

Természetesen minden iszap rothasztható, tehát 1-2 éves lebomlási periódussal hasznosítható. Komposztálás módja: Megfelelő komposztgödör ásása, vízzáróság kialakítása, majd iszap, zöld, iszap, zöld rétegrend szerint, megfelelő fedéssel, szükségszerinti forgatással. 

Szennyvíziszap felhasználás esetén mire kell különös figyelemmel lenni?

A felszini vízek védelméről szóló kormányrendelet figyelembevételével gondoskodni kell a keletkezett szennyvíziszap kezeléséről, elhelyezéséről, valamint törekedni kell a szennyvíziszap mezőgazdasági, energetikai, illetve alternatív hasznosítására.

Kell -e engedélyeztetni a szennyvíztisztítót, a szikkasztómezőt?

Lakossági használat (500m3 / év alatti vízfogyasztás alatt) esetén jegyzői engedély beszerzése szükséges, ugyanis a jegyzői engedély biztosítja a talajterhelési díj alóli mentességet. A jegyzői engedély nem a szennyvíztisztító műtárgyra, hanem a szikkasztómezőre vonatkozik. A kérelmezéséhez engedélyezési tervet biztosítunk.


Milyen fontosabb véleményt érdemes még elolvasnom, ha nem vagyok szakember?

A szennyvízkezeléssel nagyon sok szakmai irodalom, tankönyv foglalkozik. Egy ingatlan tulajdonost az alábbi összefoglaló információk érdekelhetik, melyet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szedett csokorba.


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

SEGÉDLET

A

KORSZERŰ EGYEDI SZENNYVÍZKEZELÉS ÉS A

TERMÉSZETKÖZELI SZENNYVÍZ TISZTÍTÁS

ALKALMAZÁSÁHOZ

Budapest, 2005. december

 

Bevezető

 

A keletkező  szennyvizek ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos igények és az EU települési szennyvízkezelésről szóló irányelvének határidőre való teljesítéséhez rendelkezésre áll a Települési Szennyvizek Ártalommentes Elhelyezése Nemzeti Programját alkotó két, kormányrendelettel elfogadott program:

 

              - a 25/2002. (II. 27.) Korm. rendelet szerinti Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és -tisztítási Megvalósítási Program (továbbiakban: „A” program), valamint

 

              - a 174/2003. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti, a közműves szennyvízelvezető  és—tisztító művel gazdaságosan el nem látható területekre vonatkozó Egyedi Szennyvízkezelés Nemzeti                   Megvalósítási Programja (továbbiakban: „B” program).

 

Az „A” és a „B” program együttesen alapozza meg az ország összes települési szennyvizére vonatkozóan a szakszerű kezelés és az ártalommentes elhelyezés ütemezett megvalósítását.

 

A napjainkban megszokott „közcsatorna + ún. mesterséges (nagyüzemi) szennyvíztisztító telep” rendszer környezetbarát alternatíváinak számítanak a következők:

 

              - a közcsatornával ellátott területek természetközeli szennyvíztisztítási módszerei,

              valamint

              - a nem csatornázott területek korszerű  egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményekkel történő  szennyvíz ártalmatlanítási módszerei.

 

A KvVM hosszú idő  óta törekszik a szennyvíztisztítási alternatívák hazai elterjesztésére, mivel ezek sok esetben környezetbarát és költségtakarékos megoldást kínálnak elsősorban a kistelepülések számára, vagy mert a korszerű egyedi szennyvíz-elhelyezés célszerű lehet a nagyobb települések ritkán lakott részein is.

 

A két alternatíva közös jellemzője, hogy a szennyvíz szennyező anyag tartalma mindkét esetben a talaj-víz-növény közegében, elsősorban a természetben megtalálható mikroorganizmusok élettevékenységének köszönhetően bomlik le és a lebomláshoz külső energia bevitelére nincs szükség.

 

A két kategória megkülönböztetését, az eltérő alkalmazási terület, az eltérő kialakítás, méretek és költségek, illetve a szükségesen eltérő  szakmai és jogi szabályozás szempontjai indokolják. Ily módon, illetve a szakmai hagyomány alapján a természetközeli szennyvíztisztítást az „A” programhoz, a korszerű egyedi szennyvíz-elhelyezést pedig a „B” programhoz tartozónak tekintjük.

 

A KvVM álláspontja szerint, a szennyvízelvezelő  rendszerrel (közcsatornával) nem rendelkező  területeken, illetve ahol ezek kiépítése nem gazdaságos, illetve nem jár környezeti előnyökkel, segíteni kell a korszerű egyedi szennyvíztisztítást alkalmazni kívánókat, azaz a szennyvízkezelési „B” program mielőbbi végrehajtását, elsősorban a szakszerű egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmények elterjedése érdekében.

 

1. Az egyedi szennyvízkezelés lehetséges megoldásai

 

1.1 Alapfogalmak

A „B” program szerinti, azaz a közcsatornával gazdaságosan el nem látható területek—települések és településrészek - egyedi szennyvízkezelésének három fő , technológiai- és műszaki szempontból jól elkülöníthető  megoldási lehetősége van:

 

              - a korszerű egyedi szennyvíz-elhelyezés (ún. kislétesítményekkel),

              - a szennyvíztisztító kisberendezések alkalmazása, valamint

              - a zárt tárolóban való gyűjtés és elszállítás (települési folyékony hulladék).
Zárt szennyvíz tárolóBiológiai szennyvíztisztító kislétesítményBiológiai szennyvíztisztító kisberendezés


Ezek jogi fogalom-meghatározása a „B” programról szóló kormányrendelet szerint:

 

              „2. § b) egyedi szennyvízkezelésaz egyedi szennyvízkezelésre lehatárolt területeken olyan egyedi szennyvízkezelési létesítmények (építmények) alkalmazása, amelyek 1-25

lakosegyenértéknek (főnek) megfelelő  települési szennyvíz tisztítását és/vagy végső elhelyezését, illetve átmeneti gyűjtését, tárolását szolgálják. Ezek a környezetvédelmi és vízgazdálkodási szempontoktól, illetve a beépítési szokásoktól függően lehetnek: az egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmények, az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések és az egyedi zárt szennyvíztárolók. Az egyedi szennyvízkezelési létesítmények (építmények) karbantartása során keletkező  folyadék, iszap és építő anyag hulladékok elszállítását és kezelését külön jogszabály szerint kell végezni.

 

              ba) egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményolyan létesítmény (építmény), amely a környezeti elemek terhelését csökkentve a települési szennyvizek nem közműves

elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és—tisztítással egyenértékű környezetvédelmet és életminőséget biztosít. Az egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény a szennyező anyagok lebontását energia bevitel nélkül végzi. Technológiai elemei: az oldómedence, a kavics/homokszűrő(k), amelyek összességében lehetővé teszik - a földtani közegbe történő  végső  kibocsátás esetén - a növényzet és a talaj él világa számára a tisztított szennyvizek maradék tápanyagtartalmának hasznosítását, vagy a felszíni vizekben történő  ártalommentes

elhelyezést,


              bb) egyedi szennyvíztisztító kisberendezésolyan létesítmény (építmény), amely a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és -tisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. A szennyező anyagok lebontását energia bevitel segítségével végző  egyedi szennyvíztisztító kisberendezésnek biztosítania kell a szennyvizek szennyező anyagtartalmának külön jogszabályban el írt mértékű eltávolítását, akár felszíni víz, akár a földtani közeg a befogadó,

 

              bc) egyedi zárt szennyvíztároló: olyan létesítmény (építmény), amely egy vagy több, zártan és vízzáróan kialakított medencéből áll; a szennyvizek ártalommentes gyűjtésére és a szennyvízből keletkező  települési folyékony hulladék időszakos tárolására szolgál; az ebben gyűjtött települési folyékony hulladék ártalommentes elhelyezése a rendszeres elszállítás, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó külön jogszabályok szerinti további kezelés után biztosított;”

 

1.2 Az egyes megoldási módszerek

 

A fent felsorolt szennyvíz elhelyezési lehetőségek közül hazánkban a bc) szerinti egyedi zárt szennyvíztároló alkalmazásának van hagyománya. Az egy-két évtizedes alkalmazás azonban

számos környezetvédelmi és gazdaságossági problémát hozott a felszínre velük kapcsolatosan. Például a „sörösüveg szindróma”, a szippantó autók illegális ürítése, a hulladékkezelő  és a szennyvíztisztító telepek fogadóképességének korlátozottsága, a lakosság számára megfizethetetlen szállítási terhek jelentkezése, stb.

Emiatt ennek a megoldásnak a jövőbeni támogatása - a szakszerűség feltételeinek biztosítása mellett és csatornázás hiányában – csak olyan helyen indokolt, ahol az egyedi szennyvízelhelyezés

a fokozott vízbázis védelem miatt nem engedhet  meg (pl. a kiemelten érzékenyfelszín alatti vizek területein).

 

bb) szerinti egyedi szennyvíztisztító kisberendezésnek számítanak azok a világpiacon, így hazánk piacain is nagy számban megtalálható, valójában a nagyüzemi szennyvíztisztítók

kicsinyített másaként kifejlesztett, általában az eleveniszapos biológiai lebontáson alapuló, előregyártott, automatizált kis „zsebtelepek”, amelyek alapvető  tulajdonsága, hogy a

szennyezőanyag lebontást külső  energia bevitel segítségével végzik. Míg a kisebb lakóközösségek, lakóparkok vagy pl. egyedülálló panziók, egészségügyi intézmények esetében alkalmazásuk kimondottan javasolható, a családi házakhoz való telepítésük – a mértékadó szakirodalom szerint – a fejlett országokban sem vált be, ezért elterjedésük – lakossági használatra - hazánkban sem javallott.

 

A kisberendezések családi házak esetében való alkalmazását akadályozza, hogy hosszú távon nehezen biztosítható megfelelően hatékony működésük, elsősorban a hozzáfolyó tisztítandó

szennyvíz nagy arányú mennyiségi és minőségi ingadozása miatt. Ezért nem oldható meg az „eleveniszapos bioreaktor” folyamatos és egyenletes táplálása, egyensúlyban tartása, így a

reaktorban él  baktérium tömeg könnyen kimosódik vagy kipusztul. A tisztítási eredmény elmaradása mellett igen magas a kockázata az energia- és alkatrész-ellátásnak, valamint nem

utolsó sorban a fertőzésveszélynek, illetve a bűzhatásnak.

Piaci áruk mellett a fenntartási költségeik is magasak, mely szintén jelentős akadálya ezért sem javasoltak nagyszámú lakossági ellátásra.

 

Ezzel szemben a ba) szerinti egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmények olyan, a fejlett országokban általánosan alkalmazott rendszerek, amelyeknek a szennyvíztisztító és elhelyező

szerepe a talajban lejátszódó biológiai, kémiai és fizikai folyamatokon (az ún. talajbiológiai szűrésen) alapul.

A szennyvízben lévő  szennyezőanyagok lebontása ebben az esetben nem igényel külső energia bevitelt.

A korszerű egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmények egy megfelelően tervezett és

kialakított, ún. oldómedencét követ  kavics- és homokszűrő -, vagy épített vízinövényes rendszerből állnak. Egyszerűen – helyszínen, illetve helyi földanyagból vagy részben előregyártott elemekből - kialakíthatóak és biztonságos üzeműek.

Nemzetközi viszonylatban egyre gyakoribb a wetland-ként való kialakításuk.

Környezetbarát és költségkímélő  megoldások, mind a beruházási-, mind az üzemeltetési költségük alacsony.

A fejlett országokban kifejlesztett és bevált típusok már a hazai piacon is megtalálhatóak, és a minél szélesebb körű lakossági alkalmazásuk érdekében a hathatós központi támogatási lehetőségek megteremtése folyamatban van.

 

Sajnálatos, hogy ma még a közhasználatban nem megszokott és keveredik az egyedi kislétesítmények, valamint az egyedi kisberendezések szóhasználata, még a szakemberek, illetve a gyártók-forgalmazók körében is.

 

Fokozott figyelem szükséges, hogy ez a kétféle - kialakításában, működésében és nem utolsó sorban tisztítási hatékonyságában, valamint árában igen eltér , de az egyedi, azaz a közcsatorna nélküli szennyvízkezelés fogalomkörébe tartozó - módszer a gyakorlatban is megkülönböztetésre kerüljön.

 

1.2.1. Az egyedi szennyvíz elhelyezési kislétesítmények lehetséges elemei

 

Előkezelő kisműtárgyak:

              oldómedence (családi házak esetében)

              olajfogó aknák (éttermek, mosodák, szerviz állomások stb. esetében)

              Imhoff (kétszintes) akna

 

Közbenső szennyvíztisztító egységek, ha szükséges:

              közbenső  homokszűrő

              recirkulációs durvahomokágyas szűrő

              szakaszos üzemű finomhomok szűrő

              szivattyús adagolású sekély árkos homoktöltetű elhelyező  mező

 

Utótisztító és elhelyező egységek:

              elhelyező  mező

              elhelyező  ágy

              (elhelyező  akna)

 

Speciális rendszerek:

              dombos rendszerek

              újrahasznosító teljes recirkulációs rendszer

              szürke vizes rendszerek

 

A rendszer kialakításának lehetséges megoldásai:

              gravitációs átfolyású

              szifonos adagolású

              szivattyús adagolású

 

A rendszer üzemeltetésének lehetséges megoldásai:

              váltakozó üzemmód

              szakaszos üzemmód

 

Összefoglalás

 

A bemutatott egyedi/helyi szennyvízelhelyezési technológiákat hazánknál lényegesen kedvezőbb gazdasági helyzetben lévő , a környezetvédelem terén előttünk járó, fejlett országokban is elterjedten alkalmazzák. Ezeknek az egyszerű technológiáknak az alkalmazási lehetőségét minden esetben érdemes mérlegelni, amennyiben:

 

              az elhelyezendő szennyvíz mennyisége kicsi (kistelepülések és önálló településrészek esetén);

              a helyi adottságok (terepviszonyok, talaj- és talajvíz adottságok, telkek mérete) lehetővé teszik;

              a laksűrűség alacsony, a gyűjtőcsatorna fajlagos építési költsége magas.

 

A hosszú távú elképzelések kidolgozása során azonban nem szabad elfelejtkezni arról, hogy még a megfelelően kezelt szennyvíz is veszélyeztetheti az emberi egészséget és a környezetet. A szennyvíz tisztítása és szakszerű elhelyezése bonyolult biotechnológián alapul, ily módon is kockázatos tevékenység, emiatt a megfelelő  szakértelem nélkülözhetetlen a

előkészítés és tervezés

a megvalósítás

üzemeltetés és üzemellenőrzés

folyamatában egyaránt.


A szennyvízkezeléssel kapcsolatos döntések évtizedekre szólnak, így az Önkormányzatok felelőssége óriási, hogy a környezeti biztonság mellett a települések lakói számra hosszú távra szólóan a legkedvezőbb, legkisebb anyagi terhet jelent  megoldást megtalálják.

 

természetközeli szennyvíztisztítási módszerekkel kapcsolatban megállapítható, hogy nagyszámú, jól működő , nagy nyilvánosságot kapó referenciatelepek hiányában nem várható a széleskörű ismertség, és alkalmazás. A legutóbbi jogszabályi változás eredménye, hogy az alkalmazás egyik legjelentősebb akadályára vonatkozóan, a téli időszakra előírt elfolyó vízminőségi követelményekre jelentős engedményt tett, s ez vélhetően mind a szakmai, mind a beruházói kört elmozdítja a kívánatos irányba.

 

A Minisztérium kérésére 2002-ben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége vállalta, hogy regisztrációs listát vezet internetes honlapján a szakterületen járatos szakértők és tervezők jelentkezése, illetve elérhetősége érdekében.


Budapest, 2005.